Průvodce skutečným jídlem

Zdravá strava je založená na skutečných potravinách a jídlech z nich. Základem zdraví totiž není zázračný poměr živin, počet gramů nějaké potraviny ani počet kalorií nebo porcí. Zdravá strava může mít různé podoby. Mnohým bude vyhovovat zobrazená vyvážená strava, někomu může více prospívat rostlinná strava s vyšším obsahem sacharidů a jinému nízkosacharidová strava s vyšším podílem tuků a bílkovin.

Zdroje tuků a bílkovin

maso a vnitřnosti, ryby a mořské plody, mléko a nedoslazované mléčné produkty, vejce, luštěniny, ořechy a semínka / panenské rostlinné oleje, máslo, sádlo

Zdroje sacharidů

zelenina a ovoce, houby, brambory, kroupy, jáhly, pohanka, rýže, ovesné vločky, kvasové pečivo, těstoviny

Lidské potřeby

dostatek pohybu a spánku, pobyt na čerstvém vzduchu a slunci, dobrá nálada a přátelé

Talíř

Výživové možnosti

Zdravá strava může mít různé podoby. Většině z nás bude prospívat vyvážená strava, ale někomu může více vyhovovat jiné složení talíře.

  • Vyvážená strava

    Vyvážená
    strava

    Hlavní varianty (EBM)
    • Středomořská strava
    • Tradiční strava
    • Severská strava
    Specifické varianty
    • Eliminační diety
  • Nízkosacharidová strava

    Nízkosacharidová
    strava

    Hlavní varianty (EBM)
    • Nízkosacharidová strava (LCHF)
    Specifické varianty *
    • Ketogenní strava
    • Paleo
    • Primal
    • Whole30
    • SCD
    * Pozor na vhodnost
    suplementace.
  • Rostlinná strava

    Rostlinná
    strava

    Hlavní varianty (EBM)
    • Vegetariánská
    • Převážně rostlinná (WFPB)
    Specifické varianty *
    • Makrobiotika
    • Vitariánství
    • Veganství
    * Pozor na nutnost
    suplementace.

Ukázky stravy

Nízkosacharidová strava

Nízkosacharidová strava

Z vyváženého talíře omezte nebo vynechte obiloviny.
Základem jídel jsou kvalitní zdroje bílkovin a tuků
s dostatkem zeleniny.

Nízkosacharidová strava
Rostlinná strava

Rostlinná strava

Z vyváženého talíře omezíte nebo vynecháte živočišné zdroje
potravin. Základem jídel jsou komplexní sacharidy, rostlinné
bílkoviny a tuky s dostatkem zeleniny.

Rostlinná strava

Příklady skutečných potravin
a ultra-zpracovaných potravinářských produktů.

Skutečné jídlo (základní potravina a potravina minimálně zpracovaná)
  • ovesné
    vločky

  • maso

  • za studena
    lisované oleje
    (z ovoce)

  • čerstvé
    ořechové
    mléko

  • kvasové
    pečivo

  • ovoce
    a zelenina

  • ryby

  • nečištěná
    rýže

  • fermentovaná
    sója

  • bílý plnotučný/
    smetanový
    jogurt a tvaroh

+ Další suroviny
Ultra-zpracovaný potravinářský produkt
  • musli tyčinka,
    ochucené
    cereálie

  • uzeniny
    a paštiky

  • rybí prsty,
    krabí tyčinky

  • sladké
    nápoje

  • rostlinné “sýry”
    a rostlinná “masa”

  • bílé pečivo,
    sladké pečivo,
    pečivo z droždí

  • margaríny

  • ochucené mléčné
    výrobky - slazené
    jogurty, termixy

  • sušená nebo
    ochucená rostlinná
    mléka

  • extrudované
    křupky, pufované
    rýžové “chlebíky”

+ Další suroviny

Jak poznat UZPP?

Ultra-zpracované potravinářské produkty zpravidla obsahují vysoké množství cukrů, škrobu, tuků a soli, to vše doplněno o konzervanty a aditiva pro nepřirozené zvýraznění chuti. Z nutričního pohledu nepřináší tyto látky žádné benefity a z pohledu rozvoje civilizačních onemocnění je lze považovat za rizikové. Rozpoznávat je můžete i pomocí těchto pár otázek.

O Průvodci skutečným jídlem

Co jíst je vzdělávací portál, na kterém se dozvíte, jak mít jídlo, a díky tomu i své zdraví, pod kontrolou.

Průvodce jídlem je jednoduchá a funkční pomůcka zdravé výživy, která vychází z nejnovějších světových výživových znalostí. Na rozdíl od běžných výživových doporučení netvrdí, že existuje jedna správná výživa pro úplně všechny. Průvodce skutečným jídlem respektuje individuální možné a zdravotně prospěšné výživové směry od převážně rostlinné stravy až po nízkosacharidovou stravu. Správnou stravou lze předejít mnoha nemocem anebo pomoci s terapií existujících zdravotních potíží. S přáním pevného zdraví, Globopol

O Globopolu

Globopol je think tank, který propojuje lékaře, odborníky na zdravotní prevenci a nezávislé výživové experty. Naším společným cílem je propagovat zdravou životosprávu pomocí srozumitelných doporučení pro zdravotníky, pedagogy, úředníky, politiky, manažery či podnikatele, ale též rodiče a širší veřejnost.

Pomáháme rovněž státní správě a ministerstvům formulovat lepší zásady péče o veřejné zdraví. Naše doporučení se zakládají výhradně na soudobých poznatcích světové vědy a jsou zcela nezávislá na komerčních nebo politických zájmech. Podáváme objektivní informace a pomocnou ruku všem, kteří hledají záchytný bod v záplavě tvrzení o tom, co je zdravé a co nám prospívá.

O odborných názorech k Průvodci jídlem

Odborné texty k tématu