Dnes trochu ošidím rodinu a místo oblíbeného bramborového těsta udělám šišky s mákem z jáhel. Chutná to skoro stejně, alespoň mlsný jazýček nejmladší Marušky se hlásil o nášup.
Je to velmi jednoduché. Nejprve 250 g jáhel propláchneme asi 2 litry vařící vody. Následně uvaříme v 0,5 l studené vody s půl lžičkou soli. Mně to trvá s lehkým bubláním a občasným promícháním asi 10 minut. Můžete vařit méně i déle, důležité je vyvaření vody a na skus by jáhly měly být měkoučkou.
Vysypeme do mísy s 150 g polohrubé mouky a zpracujeme v hustější těsto. Na vále uděláme tři až čtyři šišky, které následně dále dělíme na válečky nebo kuličky. Házíme do vařící vody, kterou také lehce osolíme (nebo taky ne ). Jakmile kuličky nebo válečky vyplavou, ještě je asi 1 minutu vaříme a vytahujeme do síta. A je hotovo! Pokud nebudeme hned podávat k jídlu propláchneme je studenou vodou a necháme okapat. Takto můžeme uschovat i v lednici do druhého dne. Před dalším podáváním je vždy znovu opláchneme.
Já jsem ochutila mletým mákem a klasickým cukrem s máslem. Přece jen rodinu na nové chutě zvykám pomalu. Ale umím si šišky představit také s mletými ořechy nebo polité rozvařenými meruňkami. Protože je těsto slanější, klidně je můžeme podávat i místo klasických bramborových knedlíků k zelí. Na to se chystám příště!